Întrebări frecvente

intrebari

Am doi clienti potentiali , coproprietari pe 1 ha de teren forestier( titlu comun de proprietate) ; s-au inteles deja sa-si imparta pe jumatate padurea; cum ii poate ajuta un accord de mediere pentru iesirea din indiviziune? cum pot informa clientii privind pasii procedurali – la notar sau la instanta- pe care trebuie sa-i parcurga pentru iesirea din indiviziune; in ce moment le este util un accord de mediere? este necesara si o divizare cadastrala a terenului forestier conform intelegerii din acordul de mediere? Multumesc!

Buna Ziua,

Prin acord de mediere se poate realiza iesirea din indiviziune. Fiind vorba de un drept real imobiliar acordul de mediere trebuie autentificat sau consfintit. Diferenta intre autentificarea si consfintirea unui acord de mediere este costul financiar si de timp. Informarea privind procedura de mediere, inclusiv „pasii procedurali” privind autentificarea/consfintirea acordului este realizata/furnizata de mediator. Acordul de mediere le este util in orice moment, diferenta procedurala e data de momentul in care partile decid sa foloseasca procedura medierii.

Este necesara si realizarea unui dosar cadastral individual din moment ce au decis iesirea din indiviziune si impartirea proprietatii pe jumatate.

Cu speranta ca v-am lamurit va asteptam cu drag sa rezolvam impreuna disputa intre parti!

am nevoie maine de o consultatie la mine la birou intre orele 11-15 contracost daca puteti si dumneavoastra. va multumesc

Buna ziua,

Bineinteles ca se poate. Va rog sa imi transmiteti pe mail-ul ana-maria@mediere-facilitare.ro adresa biroului Dvs sau sunati la unul din numerele din contact.

O zi buna

Am un magazin si am dat cuiva marfa pe datorie si nu am mai primit banii inapoi; ma poate ajuta medierea sa rezolv aceasta problema si cam cu ce costuri. Va multumesc!

Buna Ziua,

Medierea va poate ajuta cu siguranta insa ar trebui sa stim mai multe informatii ca sa va putem da un raspuns specific la intrebarea Dvs. Costurile variaza de la un mediator la altul si sunt functie fie de perioada de timp in care se rezolva disputa (lei/sedinta) fie cu aplicarea unui procent la valoarea sumei pe care o aveti de recuperat sau combinate. Costurile de mediere, daca partile nu decid altfel, sunt impartite in mod egal intre acestea.

Pentru a va putea ajuta mai mult va solicitam sa ne trimiteti mai multe detalii pe mail sau sa ne sunati pentru a stabili o intalnire.

Cu speranta ca veti avea incredere sa folositi aceasta metoda, va asteptam cu drag la o discutie ampla!

Buna ,Sunt Alex si am o intrebare despre noua lege de impozitare.Saptamana trecuta am fost informat ca pe langa taxa pe venit(am inchiriat un apartament in Cluj Napoca legal cu acte si contract)trebuie sa mai platesc si taxa pentru sanatate.Eu sunt rezident in Irlanda din 1998 cu drept de munca si toate facilitatiile care decurg la primirea rezidentei intr-o tara europeana.Platesc taxe ,sanatate,pensie,pensie privata.Nu am fost in tara de 2 ani iar intre 1998-2005 nu am parasit teritoriul Irlandei.Mi se pare anormal ca sa-mi impuna platirea acestei taxe.Ce pot sa fac?????

Conform legislatiei romane in vigoare, puteti fi obligat la plata CAS 5,5% din venitul net numai in cazul in care aveti mai mult de cinci contracte de inchiriere inregistrate pe numele dumneavoastra. In acest caz, activitatea de inchiriere este recalificata ca activitate independenta si se aplica cotele de impozitare aferente veniturilor obtinute din activitati independente. De asemeni, in conditiile prezentate succinct de Dvs, puteti beneficia si de prevederile Legii 208/2000 (Conventia dintre Romania si Irlanda pentru evitarea dublei impozitari).

Pentru a va ajuta cu adevarat in situatia prezentata de Dvs, avem nevoie de mai multe informatii concrete. In acest sens va invitam (pe dvs sau un delegat) sa avem o discutie detaliata pe aceasta tema.

Orice fel de disputa aveti putem sa va ajutam sa o rezolvati, si retineti: din octombrie 2012 inainte de a introduce in instanta orice actiune sunteti obligat sa va informati (in mod gratuit) asupra procedurii medierii. De asemeni, contestarea unei decizii administrative a statului are un regim juridic special.

Va asteptam!

Buna seara, numele meu este Teodora, am terminat masterul in medierea conflictelor , iar pentru a adera la Asociatia Mediatorilor, este nevoie si de acel curs de mediere de doua saptamani ? Multumesc anticipat . Teodora

Buna Ziua,

Va rugam verificati acest aspect la Consiliul de Mediere. Mai jos aveti site-ul oficial unde puteti gasi datele de contact.

http://www.cmediere.ro/

Mult succes

Buna ziua Daca medierea unui divort cu cereri accesorii se realizeaza inainte de a apela la instanta de judecata si se finalizeaza cu un acord de mediere- intelegere totala, pentru obtinerea hotararii instantei este suficienta depunerea de catre parti acordului de mediere si PV de inchidere a medierii cu cerere de incuviintare sau trebuie sa depuna concomitent si o cerere de divort de comun acord; care ar fi pasii de parcurs la instanta pentru parti in acest caz pentru a finaliza demersul cu costuri minime si in timp scurt? multumesc!

Buna Ziua,

In cazul mentionat de Dvs pasii sunt urmatori: acordul de mediere impreuna cu PV de inchidere a medierii, cererea de consfintire a intelegerii partilor si adresa de informare a instantei(emisa de mediator) se trimit de mediator in format word catre instanta dupa ce partile au depus aceleasi acte in original la instanta de domiciliu. Partile, pe langa actele sus mentionate mai depun: taxa de timbru de 200 lei, timbru judiciar de 20 lei, cererea de chemare in judecata, certificatul de casatorie in original si copie certificata a actelor de de identitate ale sotilor si copiilor. Atata in cererea de chemare in judecata cat si in cererea de consfintire se mentioneaza si regimul taxelor de timbru conform legii medierii si OUG 80/2013. Actele in original pot fi depuse prin posta, de parti impreuna, doar de unul dintre soti sau de un avocat.

Termenul se da in camera de consiliu iar la data stabilita de instanta, partile se prezinta impreuna in fata judecatorului pentru a „confirma” decizia conform actele depuse. Perioada de timp in care intreaga procedura se poate finaliza este de ~2 luni (conflictele stinse prin acord de mediere se judeca cu celeritate), timp care difera de la o instanta la alta (functie de mai multi factori) si care presupune ca intreaga documentatie este corect intocmita iar partile nu isi schimba decizia. In principiu nu este decat un singur termen.

Speram ca v-am fost de ajutor si va asteptam sa rezolvati orice conflict cu noi!

Buna ziua ,va rog sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac in urmatoarea situatie : IN 2009 am facut o refinantare la banca BRD iar dupa aproximativ 2 ani am aflat din intamplare ca acel cont nu a fost inchis iar ratele lunare la acel credit erau „platite”automat din bani de refinantare fara ca eu sa stiu de acest lucru , pe vremea aceea dupa ce am facut refinantare trebuia sa merg la banca pentr u a face o scrisoare de inchidere despre care eu nu am stiut .Intrebarea mea este urmatoarea : Este legal si corect sa nu fiu anuntata de catre banca ca acel cont inca este deschis iar ratele se platesc automat din bani de refinantare ?!Multumesc

Buna Ziua,

Va multumim ca ati apelat la ajutorul nostru. In baza informatiilor pe care le-ati furnizat, va putem spune ca din punct de vedere legal nu ne putem exprima o opinie avizata, avand in vedere ca suntem mediatori nu avocati, dar va sugeram sa cititi cu atentie actele semnate cu banca, unde de multe ori pot fi clauze care pot clarifica situatia prezentata de Dvs.

Din punct de vedere al corectitudinii acesta este deja alt aspect. Atat timp cat Dvs nu considerati corecta situatia, va putem ajuta cu siguranta, avand in vedere ca medierea functioneaza doar in baza intereselor partilor, nu pe drepturile lor legale, cu scopul de a preveni sau rezolva o disputa.

Sfatul nostru este sa aveti o discutie cu banca asistati de un mediator, medierea fiind si procedura prealabila procedurii judiciare, astfel incat sa luati o decizie corecta in cunostinta de cauza.

Pentru a va ajuta cu adevarat in situatia prezentata de Dvs, avem nevoie de mai multe informatii concrete. In acest sens va invitam sa avem o discutie detaliata pe aceasta tema. Pentru a oferi servicii de calitate complete si complexe clientilor nostri, noi colaboram cu experti din mai multe domenii, astfel incat clientii nostri sa isi poata rezolva orice disputa din orice domeniu in mod rapid, eficient si cu o solutie pe care partile sa o considere CORECTA.

Buna ziua! Actualmente studiez un master de mediere familiara in strainatate si ma pun in contact cu d-voastra pt a va cere informatie in ceea ce priveste „situatia actuala in Romania cu refefire la „medierea familiara in situatii de asimetrie, desechilibru sau inegalitate.”. V.as fi tare recunoscatoare, daca m.ati putea ajuta, orice informatie, link, e binevenit. Multumesc tare mult. Cristiana.

Buna Ziua,

Cu siguranta gasiti pe motoarele de cautare generale tot ce va intereseaza. Tema este una destul de generala pentru a va putea ajuta cu informatii pe care sa nu le gasiti singura. Va uram mult succes!

Buna ziua! Parinti mei sunt divortati si au un imobil impreuna. Au ajuns la un acord ca unul sa cedeze partea celulait. Am inteles ca se poate se face cu un mediator. M-ar interesa cat ar costa. Multumesc

Buna Ziua,

Da, se poate face tranzactia prin procedura medierii. Pentru costurile cu aceasta procedura va rugam sa ne contactati telefonic sau/si sa verificati informativ pe site-ul nostru la sectiunea „despre noi-onorarii” tarifele pe care noi le practicam.

Va multumim si va asteptam!

buna ziua, am finalizat divortul in cursul anului 2012 in instanta am hotarat acum sa facem si partajul (mentionez ca nu am ajuns in instanta ), cum procedez in cazul medierii si ce taxe am de platit in cazul in care ne intelegem la mediator ? va multumesc

Buna Ziua,

Pentru rezolvarea unei dispute prin mediere (inclusiv partaj judiciar) va trebui sa va adresati unui mediator, impreuna sau doar una dintre parti (depinde de relatia dintre dumneavostra) cu actele bunurilor partajabile. Pentru a realiza partajul prin mediere va trebui ca ambele parti sa fie de acord cu acest proces. In cazul in care una dintre parti nu este de acord va trebui sa va adresati tot instantei.Din punct de vedere a taxelor va trebui sa luati in considerare doar onorariul mediatorului si taxele de timbru (in cazul in care sunt si bunuri imobile).

Pentru informatii suplimentare si pentru a discuta exact pe subiectul dumneavoastra, va solicitam sa ne contactati telefonic sau mail.

Si noi va multumim si va asteptam!

buna ziua, imi puteti spune va rog informativ, ce tarife practica notarii in cazul autentificarii unui partaj finalizat la mediator? cu multumiri!

Buna Ziua,

Ne pare rau dar nu va putem ajuta cu un raspus la intrebarea Dvs deoarece nu intra in competentele noastre. Ceea ce va recomandam este fie sa intrebati mediatorul la care ati realizat acordul care este optiunea optima pentru realizarea partajului si care sunt costurile estimative totale (ar fi trebuit sa va informeze despre aceste aspecte!), fie sa mergeti la un birou notarial sa intrebati, fie sa mergeti in instanta si sa va folositi de OUG 80/2013 pentru a va calcula, macar estimativ, cat costa consfintirea acordului de mediere.

Toate aceste detalii va sunt furnizate in cadrul procedurii medierii. Daca nu ati realizat inca partajul, va asteptam la sedinta de informare asupra avantajelor medierii in cadrul careia veti primi raspuns la orice nelamurire sau/si intrebarea!

Speram ca v-am fost de folos si va asteptam!

Buna ziua, va contactez in legatura cu un partaj, care trebuie realizat (parintii mei); divortul a avut loc in urma cu aprox. 12 ani; ca si bunuri imobile – 1 apartament – Bucuresti – bd. Progresului 51 – mall Liberty. Nu exista comunicare intre cei 2 membri ai divortului. Care sunt datele de care aveti nevoie in vederea facilitarii acestui partaj si care sunt costurile implicate? In cazul in care unul dintre membri nu doreste realizarea partajului, ce se poate face? Multumesc.

Buna Ziua,

In primul rand va rugam sa acceptati scuzele noastre pentru intarziere! Vom incepe prin a raspunde la ultima Dvs intrebarea: in cazul in care unul dintre fostii soti nu doreste realizarea partajului, acesta se poate realiza doar prin instanta. Insa, rolul mediatorului nu este doar cel de a ajunge/obtine o solutie ci si acela de a ajuta partile sa ajunga la o solutie comuna, acceptata si asumata. Ca urmare, daca partii care nu doreste partajul i se va explica si va intelege care sunt avantajele realizarii acestuia, pentru el/ea, cu siguranta va doriiesirea din comunitatae de bunuri.

Datele de care avem nevoie sunt actele de identitate si datele de contact ale partilor partajului, actele mobilelor/imobilelor care fac obiectul partajului, hotararea prin care s-a pronuntat divortul, precum si o intalnire cu partea care doreste, in prima faza, realizarea partajului pentru a primi mai multe informatii.

Chiar daca nu exista comunicarea intre fostii soti acest fapt nu impiedica realizarea partajului prin procedura medierii, partile putand fi reprezentate. Deasemeni, rolul mediatorului este si acela de a gasi si oferi solutii pentru a se ajunge la stingerea conflictului, fie prin comunicare directa fie prin comunicare indirecta.

Costurile pentru realizarea partajului prin mediere se stabilesc dupa intalnirea de care mentionam mai sus, prin negociere, dupa ce sunt furnizate mai multe informatii ale conflictului. Totusi, ca idee, in sectiunea despre noi-onorarii gasiti informatii generale si costuri orientative.

Va asteptam sa ne detaliati situatia si va stam la dispozitie cu detalii si informatii suplimentare!

Buna ziua, Vreau sa solicit informatii referitoare la procedura divortului,precum si a partajului la un mediator.In privinta partajului sotul meu nu are acte de proprietate, In cazul acesta se poate face partajul la mediator ?

Buna ziua,

Pentru a primi informatii complete despre realizarea partajului si a divortului cu ajutorul unui mediator va invitam la biroul nostru deoarece ar fi prea mult de scris iar informatiile furnizate de Dvs nu sunt complete pentru a va putea da si un raspuns complet. In ceea ce priveste partajul prin mediere iarasi nu va putem ajuta doar in baza informatiilor succinte trimise de Dvs. Ceea ce va putem spune este ca ambele, divort si partaj, se pot realiza prin procedura medierii, procedura care va asigura multe avantaje atat de ordin moral, emotional cat si financiar.

Va rugam sa ne contactati pentru a va putea furniza informatii complete!

Buna ziua, Am fost invitata la o sedinta de mediere care are drept obiect o cerinta care nu poate avea nici un avantaj pentru mine si aveam ca optiuni sa accept invitatia la informare la data prevazuta in invitatie,sa accept la alta data sau sa nu accept.Partea care a cerut medierea si cu care sunt in conflict de 3 ani de zile este foarte alunecoasa si reuseste sa desfasoare actiuni care par sa fie legale si nu stiu cum sa raspund la aceasta invitatie,astfel incat sa nu fie folosit mai tarziu impotriva mea.Cum ma sfatuiti sa procedez in acesta situatie?

Buna ziua,

Va rugam sa verificati daca invitatia este pentru procesul de mediere propiu zis sau pentru informarea gratuita asupra avantajelor medierii in rezolvarea conflictului pe care il aveti. Daca este pentru informare recomandarea noastra este sa dati curs acestei invitatii avand in vedere ca durata informarii este una scurta, mediatorul va prezinta avantajelor folosirii medierii pentru stingerea conflictului si nu va costa nimic, informarea fiind gratuita. Mai mult, acceptarea participarii sau participarea la sedinta de informare nu constituie o recunoastere a dreptului ce ar face obiectul litigiului. Daca nu raspundeti sau raspunsul Dvs va fi de neacceptare a invitatiei acest raspuns poate fi interpretat ca rea credinta si poate avea repercursiuni in cazul in care ajungeti in instanta. Daca invitatia este pentru procesul de mediere propiu zis atunci sunt mai multe aspecte de discutat, desi din ceea ce mentionati nu rezulta acest aspect.

Avand in vedere informatiile sumare furnizate de Dvs (nu ne-ati precizat daca conflictul este deja pe rolul instantelor de judecata) va sfatuim sa contactati mediatorul care va trimis invitatia, avand in vedere ca este o persoana neutra si impartiala, si sa solicitati mai multe informatii sau sa ne contactati telefonic pentru o detaliere a situatiei prezentate de Dvs.

In speranta ca v-am fost de ajutor, va recomadam: folositi medierea, ea se bazeaza si functioneaza pe interesele partilor, nu pe drepturile lor legale.

Buna ziua, Am niste facturi neplatite de catre o firma si aas dori s ao invit la mediere, inainte de a initia un proces. Este litigiu intre 2 companii. Daca ajungem la o intelegere cu ajutorul mediatorului, ce se intampla? Ce acte ne da mediatorul? Daca nu se respecta intelegerea, cum procedez, ca sa-mi recuperez banii? Multumesc

Buna Seara,

Din ceea ce inteleg nu este inca initiata procedura judiciara, iar daca era, judecatorul va trimitea la un mediator inainte de inceperea procesului putand respinge cererea Dvs ca si inadmisibila. Ca urmare procedura medierii va poate ajuta in primul rand prin salvarea de timp deci de costuri, care devin semnificativ reduse. Daca se ajunge la o intelegere prin procedura medierii, se va semna un acord de mediere care, tocmai pentru ca este rezultatul negocierii si vointei partilor, nu exista motive sa fie incalcat. Acordul de mediere are valoarea unui inscris sub semnatura privata.

Exista si posibilitatea ca partile sa mearga cu acordul de mediere in instanta pentru indeplinirea procedurilor legale. In camera de consiliu, deci fara termene, se da o hotarare judecatoreasca care sa consfiinteasca intelegerea partilor si care constituie titlu executoriu in conditiile legii.

Va atragem atentia ca raspunsul nostru este restrictionat de informatiile limitate primite de la Dvs, iar pentru un raspuns complet si complex va invitam la sedinta de informare gratuita!

Cu speranta ca raspunsul nostru va fost de ajutor, va asteptam la medierea disputei Dvs!

Buna ziua, Am rugamintea sa imi spuneti daca pe roulul intrantelor se poate introduce o cerere prin care instanta sa ia act de acordul de mediere al partilor, fara existenta unei cereri principale anterioare acordului de mediere, eu doresc sa transfer prin mediere dreptul de proprietate asupra unui imobil si imi este teama ca Oficiul de cadastru si publicitate nu va opera transferul dr. de prop doar in baza unui acord autentificat. Am gasiti un ghid pentru magistrati inctocmit de dl Danilet in care acesta da o interpretere prev art 58 din L912/2006, dar nu stiu daca au imbratisat aceasta aceasta interpretare toti judecatorii si daca este obligatorie. Astept cu interes raspunsul dumneavoastra. Va multumesc.

Buna Ziua,

Orice acord de mediere care vizeaza transferul dreptului de proprietate privind bunurile imobile, alte drepturi reale, partaje si succesiuni, sub sanctiunea nulitatii absolute, va fi prezentat notarului public SAU instantei de judecata care sa verifice conditiile de fond si forma si sa emita un act autentic (notarul) sau o hotarare judecatoreasca (instanta). Acord de mediere are valoarea legala de inscris sub semnatura privata si fara autentificarea notariala SAU hotararea judecatoreasca nu va fi acceptat de ANCPI.

Nu inteleg daca acordul de mediere este autentificat de un notar public, este rezultatul unui proces de mediere sau este o cerere accesorie in cadrul unui proces in instanta deja initiat.

Pentru a va ajuta cu adevarat in situatia prezentata de Dvs, avem nevoie de mai multe informatii concrete. In acest sens va invitam (pe dvs sau un delegat) sa avem o discutie detaliata pe aceasta tema.

Va asteptam!

Buna ziua, Documentele rezultate in urma unui acord de mediere se pot trimite si prin posta la judecatorie in cazul in care nici una dintre parti nu poate sa-l depuna personal ? In acest caz cum se achita taxa de consfintire ? De asemenea, la termenul de judecata, daca una dintre parti nu se poate prezenta si nici nu este reprezentata de un avocat, cum se procedeaza ? Este absolut obligatorie prezenta atunci ?

Buna Seara,

Ufff… sa inteleg ca aveti un acord de mediere si mediatorul cu care ati lucrat nu v-a dat nici un fel de informatie suplimentara ulterioara semnarii acordului de mediere?

Documentele se pot trimite si prin posta, insa atentie la documentele originale atasate sa nu se rataceasca pe drum! Documentele pot fi depuse si de un avocat in baza unei imputerniciri.. Oricum, dupa depunerea documentelor de catre parti/avocatul uneia dintre parti, mediatorul este obligat, in baza legii medierii, sa trimita si el la Judecatorie actele in format word si CD impreuna cu o instiintare..
Taxele oricum nu se achita la registratura Judecatoriei/Tribunalului/etc ele fiind achitate la institutii care au casierii (posta)
Judecatorul va solicita partilor, la termenul stabilit pentru consfintirea acordului, sa confirme PERSONAL daca sustin cele mentionate in acord deci, prezenta partilor este cam…obligatorie fiind vorba doar de un termen si de maxim 20 min din timpul Dvs.. Insa daca chiar este imposibil sa va prezentati atunci se poate si prin imputernicit daca acordul nu vizeaza situatiile exceptionale in care prezenta partilor este OBLIGATORIE.

Recomandarea mea este sa va intoarceti la mediatorul la care ati semnat acordul sa va asiste gratuit in pasii urmatori SAU sa mergeti la un mediator sau avocat sa va ajute sa finalizati procedura (in acest caz e solutia cea mai rapida desi va exista un cost)!

Sper ca macar ca si perspectiva viitoare v-am ajutat un pic!

Buna ziua, Doresc sa va adresez câteva întrebări legate de divort. Unde poate avea loc medierea? Domiciliul meu si al sotiei este in Rm. Valcea, dar de o perioada de timp locuim in Bucuresti. Dupa mediere, acordul trebuie depus la un notariat din Valcea sau oriunde. Mentionez ca exista si un minor in urma casatoriei. Pentru alte detalii va stau la dispozitie pe mail.

Buna Ziua,

Medierea are loc la sediul biroului mediatorului (bucuresti, in cazul nostru) sau in alt loc stabilit de comun acord de parti si mediator, deci nu trebuie sa fie in Valcea obligatoriu.

Acordul de mediere insa, impreuna cu restul de documente, se depune de parti la instanta de la locul casatoriei sau ultimului domiciliu comun al partilor, desi legea specifica „locuinta comuna”, insa aceasta trebuie demonstrata. In urma acordului de mediere toate actele se pot trimite prin posta la Judecatoria Valcea iar la termenul stabilit de instanta pentru verificarea consimtamantului liber si neviciat mergeti impreuna cu sotia.

Si la notar puteti efectua divortul insa avand minori in intretinere va trebui sa aveti un acord stabilit deja cu sotia deoarece notarii doar constanta si verifica legalitatea intelegerii dintre soti nu il si asista.

O zi buna!

Buna ziua, M ar interesa care sint onorariile pe sedinta, intr o mediere constra administratorului de bloc.Litigiul este pentru 800 euro. Si, daca chem partile la mediere, contractul se semneaza inmediat dupa sedinta de informare, nu avem timp de gindire? Multumesc

Buna Ziua,

Onorariile noastre sunt prezentate in sectiunea „despre noi”: http://www.mediere-facilitare.ro/onorarii_a_18_ro.html. Toate onorariile sunt negociabile.

Informarea asupra avantajelor medierii la acest moment nu m-ai este obligatorie pentru demararea procedurii in instanta judecatoreasca, insa face parte din procedura medierii.

Sedinta de informare, pentru care biroul nostru nu percepe nici un onorariu, este cea in care partile primesc toate informatiile necesare si raspunsurile la intrebarile pe care le au pentru a putea decide, ulterior, daca vor incerca rezolvarea conflictului prin mediere. Ca urmare, contractul de mediere se semneaza atunci cand partile sunt hotarate sa demareze procedura medierii, moment care poate fi in cadrul sedintei de informare sau la o data ulterioara. Partile pot fi invitate la mediere fie de mediator fie chiar de Dvs. Procedura medierii se realizeza doar functie de vointa partilor si la momentul ales de acestea.

Cu mare placere, va raspundem la orice intrebare a Dvs, invitandu-va la biroul nostru!

Buna ziua, Vreau sa stiu daca se poate apela la un mediator in cazul unui transfer drept de proprietate. Imobilul a fost achizitionat in baza unui contract de leasing imobiliar incheiat intre doua persoane juridice. Utilizatorul PF Petrache (cumparatorul) a fost radiat din evidentele ORC. Mediatorul poate incheia acordul dintre persoana fizica si persoana juridica, atata timp cat ambele sunt de acord? Va multumesc.

Buna Seara,

Bineinteles ca se poate. Mai mult, conform noilor reglementari legale, taxele de timbru in cazul transferului de proprietate realizat prin acord de mediere sunt la jumatate. Procedura exacta este: partile merg la mediator unde se negociaza si semneaza un acord de mediere care este depus ulterior in instanta (nu se primesc termene- se judeca in camera de consiliu!) iar acordul de mediere devine dispozitivul hotararii judecatoresti.

Medierea poate fi folosita in orice fel de dispute/conflicte atat timp cat drepturile partilor sunt negociabile.

Mai multe informatii puteti citi in ultimul nostru articol postat pe site: http://www.mediere-facilitare.ro/download/taxele_de_timbru_la_jumatate_prin_acord_de_mediere_03112013_1.pdf.

De asemeni va asteptam la sediul nostru pentru a va da toate informatii necesare in vederea rezolvarii rapide si eficiente a situatiei Dvs concrete.

Va multumim pentru intrebare!

Buna ziua.in cazul in care s.a ajuns la încuviințarea de executare silită dacă se dorește o mediere este nevoie de acceptul creditorului?acesta poate refuza medierea?medierea se face cu executorul judecătoresc?multumesc.

Buna ziua,

Procesul de mediere se realizeaza doar cu acceptul tuturor partilor conflictului, ca urmare, daca creditorul nu accepta medierea, aceasta nu poate avea loc. Creditorul poate refuza procesul de mediere. Executorul judecatoresc va fi instiintat daca se incepe un proces de mediere si poate fi parte in procesul de mediere, daca partile doresc acest lucru. Pe perioada procesului de mediere executarea va fi suspendata.

La sectiunea „publicatii” subiectul executare silita si medierea este prezentat mai pe larg.

Va asteptam sa rezolvati acest conflict cu ajutorul nostru!

Buna ziua.Sunt in divort cu sotul meu,am avut doua termene pana acum,iar acum suntem in faza de partaj.Mai putem apela la un mediator pentru rezolva problema cat mai repede fara taxa de timbru,s-au in timpul procesului nu se mai poate?Multumesc!

Buna Ziua,

Nu inteleg daca ati finalizat divortul si acum doriti doar realizarea partajului prin mediere. In orice caz, atat divortul cat si partajul se pot rezolva prin mediere fie voluntar -inainte de a deschide o actiune in instanta fie in timpul procesului in instanta prin introducerea unei cereri de suspendare in vederea rezolvarii disputelor prin mediere (cazul Dvs). Pentru mai multe detalii va rugam sa intrati pe site si sa cititi „medierea familiala” precum si la sectiunea „stiri” articolul „divort la mediator” . Oricand va asteptam sa rezolvati ambele situatii prin mediere!

Care este diferenta intre mediere si arbitraj?

Arbitrajul presupune prezentarea de dovezi si documente pentru emiterea unei decizii. Arbitrajul este, in general, un consumator mai mare de timp si este mai costisitor decat medierea pe langa faptul ca partile cedeaza controlul asupra solutiei unei terte persoane care nu va lua in calcul niciodata complexitatea situatiei ci doar dovezile legale.

Nu uita: aproape orice caz se rezolva intr-un fel sau altul!

Cat costa un proces de mediere?

Sedinta de informare asupra procesului de mediere este gratuita si nu obliga in nici un fel partile! Onorariile pentru mediere variaza de la mediator la mediator, si pot fi pe ora, pe sedinta sau procentual. Onorariul se plateste de catre ambele parti in mod egal, deci intotdeauna va fi mai mic decat un proces in instanta, unde partile platesc atat taxe de timbru cat si individual avocati. Onorariile se achita indiferent daca se ajunge la un acord sau nu, la inceputul procesului de mediere.

Costul procesului de mediere este redus si din perspectiva timpului, emotiilor, expunerii publice dar mai ales al riscului delegarii controlului asupra propriei dispute unei alte persoane!

Cum incepe un proces de mediere?

In mod normal, una din partile aflate in disputa va contacta un mediator autorizat pentru a initia procedura de mediere sau va propune medierea celeilate parti. Ca si regula generala, partile ar trebui sa discute in prealabil posibilitatea rezolvarii disputei prin mediere inainte de a contacta un mediator. In alte situatii, mediatorul, ca si terta parte impartiala, poate avea mai multe sanse sa obtina participarea partilor la rezolvarea disputei prin mediere.

daca sunt executata silit de brd din 2008, m-i se opresc bani din salariu mie si girantului ,coimprumutatul nu are momentan salariu, se mai poate face o refinantare astfel incat sa-mi opreasca bani doar mie ? dar in aczul in care coimprumutatul va avea salariu i se vor opri si lui ?

Buna Ziua,

Asa cum am m-ai spus noi suntem mediatori nu avocati. Ceea ce noi putem face este sa va asistam in negocierea cu banca, astfel incat sa ajungeti la o solutie agreata de ambele parti si sa va rezolvati pe cale amiabila problema. De asemeni, pentru a primi o opinie juridica asupra spetei pe care Dvs o aveti va trebui sa prezentati actele smenate cu banca unui avocat.

O zi buna si mult succes!

daca sunt executata silit de o banca si se opresc bani si girantului dar coimprumutatului nu se mai poate face ceva sa-mi opreasca bani doar mie?daca coimprumutatul acum i se poate opri si lui?

Buna Seara,

Avem marea rugaminte se ne furnizati informatiile un pic mai clare, este dificil sa urmarim intrebarea.

Multumim

Este eficienta apelarea la un mediator in cadrul unui proces de divort in care una din parti nu este de acord cu divortul?Ma ajuta la ceva in procesul de divort daca am apelat in prealabil la un mediator?

Buna Ziua,

In cazul in care doar unul dintre soti doreste sa divorteze, procesul de mediere poate ajuta partile sa isi reconsidere pozitiile astfel incat sa gaseasca si sa stabileasca un interes comun (continuarea casatoriei sau divortul). Daca fiecare dintre soti staruie in dorinta lui, atunci singura posibilitate este instanta de judecata. In cadrul procesului de divort, faptul ca ati apelat la mediator ajuta doar prin faptul ca ati facut toate diligentele necesare in vederea rezolvarii conflictului in mod amiabil si civilizat. Va precizam ca v-am raspuns doar referitor la divort nu si la aspecte accesorii divortului (copii, partaj).

In cazul executarii silite se mai poate intervenii prin procesul de mediere?Se mai poate face ceva?

Executarea silita este ultima faza a unui proces judiciar. Conform legislatiei romane referitoare la mediere, procesul de mediere poate interveni „..inclusiv dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente”. Deci, da, se m-ai poate face ceva!

Poate medierea fi utila in procesele de insolventa?

Da. De ce sa pierzi puterea de decizie asupra propriei tale afaceri prin cedarea acesteia catre un lichidator/ administrator judiciar?

Problemele de rate bancare si rate de leasing se pot rezolva prin mediere?-daca nu sunt cu ratele la zi .Multumesc!

Buna Ziua,

Aproape orice fel de disputa se poate rezolva prin mediere, iar intarzierile la plata in cazul contractelor comerciale (leasing, prestari servici) intra in aceasta categorie. Prin legea 202/2010 „mica reforma” s-a introdus medierea ca si procedura prealabila in rezolvarea disputelor comerciale. Acest lucru inseama ca Dvs puteti apela la mediere pentru a cere o reesalonare a ratelor sau pentru a negocia plata ratelor functie de noua dvs situatie financiara, daca nu ati intrerupt plata ratelor din rea credinta.

Pentru a va fi de folos cu informatii concrete pentru situatia Dvs va trebui sa avem mai multe informatii, insa speram ca informatiile primare v-au fost de folos.

se poate media un contract in valoare de 1500000eur astept urgent un contact

Buna Ziua,

Pot face obiectul medierii orice fel de contracte comerciale/civile/familiale, indiferent de suma. Datele de contact sunt in sectiunea contact a site-ului.

Va multumim

Sună Mesaj